/ eHealth

Hoe stel ik de juiste vragen aan een zorgspecialist?

Hoe stel ik de juiste vragen aan een zorgspecialist?

Ben je wel eens bij het eerste gesprek met een fysiotherapeut, psycholoog of diëtist vandaan gekomen met het gevoel dat de sessie niet heeft gebracht wat je had gewild? Dat je meer informatie had willen hebben voor je de behandeling doorzet? De juiste vragen stellen helpt je om samen met een nieuwe behandelaar het beste uit je behandeling te halen. Niet iedereen schudt dit soort vragen van nature uit zijn mouw. Daarom: 3 tips die je kunnen helpen bij het eerste gesprek met je zorgspecialist.

Voorbereiding

Zonder voorbereiding naar bijvoorbeeld een fysiotherapeut of psycholoog gaan, is niet verstandig. Dan kun je essentiële informatie mislopen. Zet dus op een rij wat je bezighoudt en welke vragen je daarin hebt voor de behandelaar.

Het eerste gesprek met bijvoorbeeld een fysiotherapeut, is vaak een kennismakingsgesprek met een verkennend (fysiek) onderzoek. Dat vergt nogal wat van jou, dus vragen kun je het beste voorafgaand aan zo’n onderzoek doen. Extra tip: geef van tevoren aan dat je een paar belangrijke vragen hebt, dan kunnen jullie er samen rekening mee houden!

De juiste vragen tijdens het gesprek

Een deel van de vragen waar je antwoord op wil, vind je veelal terug op de website van de behandelaar of in een folder. Enkele vragen zul je moeten onthouden tot in de behandelkamer. Het is dan ook verstandig ze op te schrijven en mee te nemen als je naar het gesprek toe gaat. Tijdens het gesprek kun je bijvoorbeeld de 3 goede vragen van de Patiëntenfederatie gebruiken.

Evalueren

Denk na het gesprek na over of je echt alles hebt doorgenomen met de zorgspecialist. Waren de antwoorden op je vragen voldoende? Wellicht heb je nog een (vervolg)vraag die is blijven hangen. Dat geeft niet, de zorgspecialist is natuurlijk altijd bereid extra vragen te beantwoorden om ervoor te zorgen dat je de beste behandeling krijgt die mogelijk is. Vaak kun je overigens ook een evaluatiemoment vaststellen met je behandelaar, om te bespreken of alle punten zijn behandeld.

Michelle Vellinga

Michelle Vellinga

Michelle is hoofdredacteur bij solvo. Haar ambitie is een goede gezondheid te promoten door middel van effectieve communicatie. In Maastricht behaalde ze haar MSc in Health Education & Promotion.

Lees Meer