/ apotheek

Het ziekenhuis in door fout medicatiegebruik

Wist je dat er ontzettend veel patiënten worden opgenomen vanwege verkeerd gebruik van geneesmiddelen, terwijl dat vaak makkelijk te voorkomen is? Laat je dus goed informeren over jouw medicatie, bijvoorbeeld bij een van onze apothekers.

Duizelig
Wie verkeerde medicijnen gebruikt, kan duizelig worden, vallen en zich bezeren. De Patiëntenfederatie Nederland publiceerde onlangs schokkende cijfers: opnames als een gevolg hiervan steeg van 39.000 in 2008 naar 49.000 in 2013. En dat terwijl ziekenhuisopnamen door verkeerd medicijngebruik vaak prima te voorkomen is: voor 65-plussers zelfs in de helft van de gevallen, bij jongere mensen in een kwart van de gevallen.

Doe het zelf
Je kunt als patiënt veel problemen voorkomen door zelf goed de bijsluiter te lezen. Het kan zijn dat je deze niet goed begrijpt of dat je hebt bent kwijtgeraakt. In dat geval kun je de huisarts of apotheker raadplegen, maar je kunt ook zelf op zoek gaan naar manieren om de bijsluiter beter te begrijpen. Download bijvoorbeeld de app Kijksluiter, waar duizenden bijsluiters in begrijpelijke animatievideo’s worden uitgelegd. Of MedApp Medicijnen, dat alle informatie voor je op een rij zet.

Hulp nodig?
Heb je toch vragen over je medicatie? Op onze vraagbaak staan de solvo- apothekers altijd klaar om je te helpen. Voor een heel specifieke vraag over jouw situatie heb je misschien wat gerichtere expertise nodig. In dat geval raden wij je aan via de vraagbaak contact te zoeken met een expert.

Michelle Vellinga

Michelle Vellinga

Michelle is hoofdredacteur bij solvo. Haar ambitie is een goede gezondheid te promoten door middel van effectieve communicatie. In Maastricht behaalde ze haar MSc in Health Education & Promotion.

Lees Meer