Vliegende start

Vliegende start

Bij solvo hebben we te maken met een constante stroom aan data. Dan kun je denken aan bijvoorbeeld de bezoekersstatistieken, gemaakte afspraken, contact acties en nieuwe abonnementen. In december, doorgaans een rustige maand in verband met de feestdagen, heb ik alleen al aan bezoekersstatistieken 2.924.714 datapunten op solvo te verstouwen gekregen. Sinds solvo 2.0 (eind juli) zijn dat er zelfs meer dan acht miljoen.

Om alleen al deze ruim acht miljoen interacties op solvo te vertalen naar slimme, data-driven beslissingen, moet het kaf van het koren gescheiden worden. Als zogenaamde Solution Guru (eigenlijk een veredelde data-klusjesman) houd ik mij precies hiermee dagelijks bezig: het categoriseren, interpreteren en inzichtelijk maken van de data.

Dashboard

Op solvo HQ in Amsterdam IJburg staat een groot scherm met alle laatste statistieken en getallen. Hierop staan naast de bezoekersaantallen van gezondheidsplein.nl, dokterdokter.nl en ziekenhuis.nl, ook alle solvo statistieken. Ik betrap mijn collega's er wel eens op dat ze met grote verwondering naar het dashboard staren: al die getallen...

Datavisualisatie

Er is dan ook eindeloos veel om over te schrijven als het op data neerkomt. Elk datapunt heeft immers zijn eigen verhaal. Dat kunnen eenvoudige verhalen zijn: een paginabezoek op gezondheidsplein. Maar ook ingewikkelde vraagstukken: hoe maken we het afspraak-maken zo gemakkelijk mogelijk voor de zorgconsument. En hoe vertaal ik dan de data naar een antwoord op zo'n vraag.

De volgende data blogpost zal iets dieper ingaan op één van dit soort vragen: waar in Nederland worden de meeste afspraken gedaan, bij wie, en waarom?