/ apothekers

Ben jij wel trouw aan je therapeut bij medicatiegebruik?

Dat niet iedereen geneesmiddelen altijd even consequent inneemt, is een feit. Maar wist je dat 15% van ziekenhuisopnamen door verkeerd gebruik van geneesmiddelen voorkomen had kunnen worden?

We kwamen dit feit op het spoor via onderzoek van verschillende apothekers en farmaceuten. Uit onderzoek van het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (NIVEL) blijkt dat medicijnen vaak niet of niet op tijd worden gebruikt. Ook zouden veel mensen hun kuur afbreken omdat ze bang zijn voor de bijwerkingen of de arts niet vertrouwen.

Het niet juist opvolgen van een behandeling die een arts of apotheker voorschrijft, heet therapieontrouw. Uit onderzoek blijkt dat één op de elf hart- en bloedziekten ontstaat door dit gedrag. Ook patiënten met onder andere COPD, astma en botontkalking belanden relatief vaak in het ziekenhuis doordat ze de medicatie-adviezen van de arts niet goed opvolgen.

Laat jij zelf wel eens een steekje vallen wat betreft medicatiegebruik? Onze huisartsen en apothekers hebben gelukkig alle kennis in huis om jou te helpen. Zo kunnen apothekers een adequate gesprekken met je voeren, begeleiden ze je bij de start en maken ze desnoods een persoonlijk innameschema. Ook bestaan er apps die jou kunnen helpen de juiste medicatie op tijd in te nemen, zoals MedApp Medicijnen.